Albert King & Stevie Ray Vaughan - Blues Jam Session

AlbertKingWithStevieRayVaughnInSessionCHCH.jpg

Een "In Session" waarbij in 1983 Albert King werd uitgenodigd om te jammen met "een andere gitarist" - de naam werd voor Mr. King geheim gehouden. Uiteindelijk stond Stevie Ray Vaughan mee op de planken. De jongeman had net zijn album "Texas Flood" op de markt gebracht en was op dat ogenblik een onbekende god. Albert King was zichtbaar verrast, doch wist zich snel te herpakken. Beide heren speelden een jam die vandaag historisch genoemd mag worden.

"Born On The Bad Side" brengt meteen de fijngevoelige bluesstem van Mr. Albert King naar voren. En daar gaat de jonge Stevie in actie op gitaar; vanaf de eerste noot maakt hij indruk. Albert King kan natuurlijk niet achter blijven - speelt trouwens op een prachtige Gibson Flying V! "If it wasn't for bad luck, I wouldn't have no luck at all"... En dan komt het gitaarduel tussen beide heren. Kijk wat Stevie doet vanaf 5:20!! En volgens mij speelt hij de hele expressieve solo volledig in die ene pentatonische box.

Bij de introductiebabbel van "Texas Flood" merk je meteen dat het klikt tussen Stevie en Albert King. Ze genieten ervan, het straalt van Albert King's gezicht en aan het eind kunnen ze niet meer stilzitten. Texasblues van de bovenste plank! Hier word ik echt lyrisch van! Het nummer brengt me steeds weer Charley Patton's "High Water Everywhere" in herinnering. Heeft iemand de klok in het oog gehouden?

"Stormy Monday Blues". Alweer één van mijn favoriete bluesnummers. Maakt me melancholisch. They call it stormy monday, but tuesday's just as bad. Kan het pijnlijker? Lord have mercy.
De drie kings (Albert King, B.B. King en Freddy King) zijn alle drie stevig beïnvloed door T Bone Walker, de man die de Stormy Monday Blues componeerde. Mooi op 36:00, hoe Stevie bij elke noot zijn snaar maar verder blijft buigen.

"Match Box Blues" heeft een heel verfijnd loopje op bas. "Don't lie to me" brengt de jam op tempo. Je leest de concentratie in de ogen!
Stevie's "Pride and Joy" slaat in als een mokerslag. Wat jammer dat de man zo vroeg is overleden.


Spotify link: spotify:album:62rUsLpP1lxJ1gJUiXJJI4

(maar je moet gewoonweg de video zien!)