Frans in't Frans - een afspeellijst van Moussa RaséSpotify afspeellijst

De afspeellijst opent en sluit met enkele bewerkte Franse klassiekers. Een mooie versie van Leo Ferré's "Si Tu T'en Vas"; bewerkt door jazz-trompettist Ibrahim Maalouf en het immens gekende J'attendrai (Zatten Adré), voor het eerst opgenomen door Rina Ketty doch immens populair geworden in de versie van Dalida. Ik waan me in het Frankrijk van de jaren '30.
Met "Romeo et Juliette" verpakt Abd Al Malik, knipogend naar Juliette Greco, een klassiek thema netjes in een radicaal modern hoesje. Het genre krijgt de stempel "litteraire rap". Het nummer is poëtisch en tegelijkertijd vurig, ik verlang naar meer.

"Sanza Tristesse" combineert Afrikaanse polyritmiek met een zang die inspeelt op het timbre van de Sanza - de Afrikaanse duimharp. Het indrukwekkende geheel klinkt klagerig, triest, onvast en zweverig. En vooral avontuurlijk.

Mon cœur est triste 
Ma vie est triste 
Y'a le soleil qui s'est enfui 
Et mon amour qui est parti 
Avec lui
  
(Francis Bebey)

En er volgt nog meer poëzie met "Marseille", de titeltrack van het album van Ahmad Jamal. Een rustgevende ode aan de Franse mediterrane stad.

Het tempo wordt wat opgedreven. Chrisine and the Queens brengen "broeierige elektro-funk". Gevolgd door "Géopolitique",  Franse hip-hop van McSolaar met jeux-de-mots à la Serge Gainsbourg. Ook Isolde verwijst in een breekbaar "Provocateur" onder meer naar Serge. En fragiel wordt het helemaal, wanneer "Requiem pour un con", een nummer van Serge Gainsbourg in de versie van Pierre-Alain Goualch, door de luidsprekers klinkt. Ook Marianne Faithfull brengt in dit lijstje een hommage aan Serge Gainsbourg, met het nummer "Manon".

Na "La loie de Murphy" van Angèle en het jazzy "Bijou Voyou Caillou" zetten we het volume wat hoger en de bassen dieper om het pulserende ritme van Stromae's "Défiler" tot ons te laten doordringen. Het nummer straalt met de minuut steeds meer energie uit. Dankzij het erotische "Fête de trop" van Eddy de Pretto - aka de Parijse "Stromae - blijven we nog even in dezelfde roes hangen.

In "Nuit Blanche" verhaalt Cyrille Aimee over een slapeloze nacht. Deze dame kroop op jonge leeftijd uit het raam om zich aan te sluiten aan het kampvuur van nabije zigeuners. Een escapade die misschien aanleiding gaf tot dit vrolijk wilde en avontuurlijke nummer. Het lokt alvast aan het eind  heel enthousiaste reactie uit van het publiek.
"India Song" van Jeanne Moreau laat de rust weerkeren. En Ibrahim Maalouf verwent ons andermaal met een bewerking, ditmaal van Dalida's  grootste hit "Bambino".

De Belgisch-Congolese Baloji Tshiani brengt met "Peau de chagrin - Bleu de nuit" (aka The Blues of frustrated bodies) het zwoele Afrika naar onze slaapkamer. Ook de indrukwekkende videoclip is het bekijken waard.


De beelden werden opgenomen op een plantage in Lusanga, op 500 kilometer van de hoofdstad Kinshasa. In het erotische verhaal stelt Baloji relaties, passie en de spirituele dimensie van het vrijen in vraag. In de 9 minuten durende clip worden surrealistische beelden getoond van Congolese trouwtradities.
“It’s a place where you stand and receive presents from family and friends. Some of the most common presents you receive are plastic flowers, plastic bags of rice, or even a goat. And then if you stand there on your own, it means something happened – your partner changed their mind or something went wrong“, vertelt Baloji.

Na "La Grippe" (Jacques Higelin & Brigitte Fontaine) en "Entre les ifs" (Betrand Belin) maakt de afspeellijst een bocht naar de Franse folkmuziek met het populaire "J’t’emmène au vent" van Louise Attaque en "Dis-Moi" van BB Brunes. Om met "Binta" van Alonzo de elektronische toer op te gaan.

We keren terug bij Gainsbourg, bij zoon Lulu ditmaal, voor nogmaals een bewerkte versie van het ritmische "Requiem pour un con". Moussa Rasé heeft een duidelijke voorkeur voor de Requiems. En voor Gainsbourg. Een link naar België's grootste artiest Jacques Brel kon in deze afspeellijst evenmin ontbreken. Wende Snijders weet dit gaatje perfect in te vullen met haar versie van "La valse a mille temps". De feesttoon is weer gezet. Manu Chao plaatst een al even feestelijk antwoord met "La valse a sale temps", een nummer uit "Sibérie m'était contéee" het enige Franstalige album van de groep uit Parijs.

Ook de in Parijs wonende Marianne Faithfull mag met "Lola R. For Ever" nogmaals het woord nemen. Waarna Jacques Dutronc's "Il est cinq heures, Paris s' éveille" wordt nieuw leven ingeblazen door Zaz. Deze goed gevulde en zeer gevarieerde speellijst eindigt tenslotte met de muziekstandaard "L'été Indien" van Joe Dassin, in een heel verfijnde versie van L'Ame des Poetes. Het nummer - en meteen de hele afspeellijst - krijgt een welverdiende staande ovatie!

Het buiten kijf dat dit een heel gevarieerde afspeellijst is, met veel artiesten die het ontdekken waard zijn. Merci bien, Moussa Rasé!

Spotify afspeellijst