Jimi Hendrix - Blues


Spotify afspeellijst


"Jimi Hendrix - Blues" is een post-mortem compilatie. Het album werd samengesteld uit fragmenten die Jimi achterliet in de studio. Doe het licht uit, sluit je ogen en geniet.... Stil zitten is geen optie meer!

Met "Hear My Train Comin'" neemt het album een geweldige start. Een akoestisch deuntje gespeeld op de 12-snarige gitaar: Hear his train comin'! Met zijn hoge stem treedt Jimi met dit nummer in de sporen van Robert Johnson.

Meteen volgt Albert King's "Born Under A Bad Sign". De basintro zet de maat voor een melodie die blijft plakken. De gitaar valt in; relaxed en verfijnd. De gitaar geeft zichzelf ook antwoord tot ze aandringt, aanklampt en je niet meer los laat. Golvend tussen de scherpe hoge tonen en de overstuurde lage. Waarna ze haar eigen expressieve verhaal vertelt. Hemels.

"Red House" is Jimi's antwoord op "A House In New Orleans". Dit is het favoriete nummer van mijn favoriete album: de intro geeft me kippenvel, het nummer zet me aan het dromen. Twaalfmatenblues rechttoe rechtaan, zoals twaalfmatenblues moet zijn! "It's allright, I still got my guitar". "If my baby don't love me no more, I know her sister will"!

"Catfish Blues" sleept je mee naar een euforische, psychedelische climax. En als je denkt dat de roes voorbij is, komt er een tempoversnelling waar niemand nog kan bij stilzitten. Reeds in 1928 zong Robert Petway over het feit dat hij graag een "Catfish" wou zijn. Tien jaar later creƫerde Muddy Waters zijn versie van het nummer en noemde het "Rolling Stone". Een kleine bluesband uit Engeland noemde zichzelf later naar dit nummer, alsook het bekende tijdschrift "Rolling Stone".
Jimi speelde het nummer "Cafish blues" heel vaak als hommage aan Muddy Waters. Later paste hij het nummer nog aan, en "Voodoo Chile" was geboren. Daags nadien veranderde Jimi het nummer nogmaals tot het onsterfelijke en immens populaire "Voodoo Chile (slight return)".

"Voodoo Chile Blues" is dan ook Jimi's meest gekende nummer in een bluesjasje. "Have mercy". Heel sterk hoe op 4:50 de hammer-on's samen met de drum, en nadien het zweverige effect, de spanning opbouwen. Waarna het nummer stil valt en de gitaar een monoloog mag voeren, zacht ondersteund door bas en drum. Om alweer op te bouwen tot een climax. Zalig!

"Mannish Boy" is een gekend nummer in een vrolijk jasje, aan een stevig tempo en met leuke vocale kunstjes. Het nummer is een combinatie van "I'm a man" van Bo Diddley en "Mannish Boy" van Muddy Waters.

"Once I Had A Woman" begint met een leuke gitaar-intro. Man, die bendings zijn fenomenaal! De gitaar vertelt een rijkelijk gevuld levensverhaal. Het nummer is romantisch gezongen, en dan plots barst de gitaar weer uit haar voegen... Dit is waar ik uren van kan genieten.

"Bleedin' Heart" kennen we uit het repertoire van Elmore James. "Jam 292" is een uptempo jam gebaseerd op een nummer van Duke Ellington. Hoor hoe ook hier langzaam aan de hel los barst! Het album sluit af met "Electric Church Red House" en tenslotte "Hear My Train A Comin (electric)". Het is akoestisch begonnen, om met dit pareltje te eindigen. Geniet ervan!

Bm Bb B

Spotify-link