De Bananenboot, een afspeellijst van Moussa Rasé

Met plezier verlaat ik even het rechte pad van de blues, om aan boord te gaan van "De Bananenboot" van Moussa Rasé."Eind jaren '80 maakte ik wekelijks een muziekprogramma op de Antwerpse Radio Centraal. Onder het motto 'Muziek voor aardbewoners' overschreed ik vrolijk de grenzen van mijn eigen concept ('zwarte muziek en wereldmuziek') om oren te kietelen en hersenen te prikkelen. Als dat programma vandaag nog zou bestaan, zou dit een uitzending kunnen zijn.
Deh... Me say Day-oh... Radio Moussa stelt voor: De Bananenboot."

De Bananenboot gaat van wal met een warm Noord-Afrikaans dansfeestje van Goulah. Mijn 9-jarige dochter steekt bij wijze van afzwaai meteen vrolijk en bemoedigend een duimpje in de lucht. We gaan het avontuur tegemoet!

Dobberend over onbekende wateren wiegt Ibrahim Maalouf me met een Arabisch getint jazzgeluid in hypnose. De krachtige vocalen van Terry Callier schudden me opnieuw wakker en ontketenen een storm in de geest. Wat een ontdekking.
De boot laveert gestaag tussen het Noorden en het Zuiden. We meren aan op een onbekend eiland. Bracht Fatiliku ons bij de Latijns-Amerikaanse ritmes, of worden we herenigd met de Senegalese Kora? Grenzeloos mooi is dit nummer.
Met Que Sera Sera maakt Selah Sue een onverwachte bocht in de vaarroute. Het thuisland in zicht.

Op dit punt van de reis had de afspeellijst al helemaal mijn hart veroverd. Toch is de ontdekkingstocht nog lang niet voorbij. Ik laat me wiegen op de muzikale golven. Even denk ik zeeziek te worden bij de ontstemde tonen van "Don’t Run Into the Dark So Quick". Maar neen, Jon Bap weet de boot fijn te balanceren op de top der golven. De spanning is te snijden, zalig is dit! Zet koers naar de States! Impeach The President!

Het porselein aan boord krast en piept wanneer de trompet met "Ceaseless Inexhaustible Child" door de hoorn klinkt. Stop! Dadelijk worden we geënterd en geïnterneerd!

Zwalpend van feest naar diepgang, die Bananenboot. Andermaal merci, Moussa Rasé. Ik zit in het kraaiennest op uitkijk naar het volgende lijstje. Tot overmorgen!

Spotify afspeellijst

-----------

It's wind on the ocean, rain on the land
Three drops of water and one grain of sand
I'll tell you the story as quick as I can
I've got nothing by time , I'm Lazarus Man.