Red House - Jimi Hendrix


Vandaag exact vijftig jaar geleden overleed giaartovenaar Jimi Hendrix. Hij werd slechts 27 jaar jong, maar liet een onuitwisbare vinger- en voetafdruk achter op de geschiedenis van de blues en de Rock 'n Roll. Met zijn indrukwekkende versies van de blues ballad "Red House" kleurde Jimi Hendrix de roots van zijn muziek.

Johnny Allen Hendrix werd geboren in 1942 in Seattle. Kleine Jimi groeide op als een verlegen jongen die speels gitaar oefende op de bezem waarmee hij zijn kamer had schoongemaakt. Zijn vader kocht hem een akoestische gitaar toen hij elf was, op zijn dertiende kreeg hij zijn eerste elektrische gitaar. Jimi trok na zijn legerdienst door Amerika als begeleidend gitarist en werd ontdekt door Chas Chandler, bassist van The Animals. Door zijn virtuoze gitaarspel en het experimenteren met nieuwe opnametechnieken groeide hij uit tot een icoon in de blues- en rockwereld.

In 1966 maakte Jimi Hendrix een opname van "Red House", een slepende bluesballad die tot één van de mooiste bluesnummers aller tijden mag gerekend worden. Het nummer was één van de eerste songs die Hendrix speelde samen met The Experience en verscheen in 1967 op de Europese uitgave van het album "Are You Experienced". Omdat men in die periode dacht dat de blues in Amerika verafschuwd werd, kwam "Red House" niet voor op de Amerikaanse uitgave van "Are You Experienced". 
Hendrix zou "Red House" toevoegen als vaste waarde aan zijn live-performances en speelde het op Woodstock en op het Isle of Wight-festival, met ook een ontroerend mooie versie op het "Miami Pop Festival" en het "Freedom: Atlanta Pop Festival". Eén van de meest indrukwekkende gitaarsolo's was te horen tijdens zijn live-optreden in San Diego in 1969.

"Red House" trekt vanaf de eerste noot alle registers open, dankzij de warme, pakkend slepende en ietwat mysterieus klinkende turnaround die gespeeld wordt met een stevige tremolo. Een dergelijke turnaround treffen we ook aan bij de start van heel wat nummers van Robert Johnson. Doorheen de twaalfmatenblues spint Jimi ellenlange, verrassende bluesfraseringen op gitaar, afgewisseld met zijn warme, hunkerende stem. Of zoals John Lee Hooker het formuleerde: "That 'Red House', that'll make you grab your mother and choke her! Man, that's really hard, that tears you apart. He could get down, he could mash it, yeah, Lord! He had so many blues".

Jimi Hendrix liet zich voor "Red House" inspireren door het nummer "California Night", een bluessong die hij speelde als begeleidingsgitarist bij Curtis Knight & the Squires. En "California Night" is op zijn beurt gebaseerd op "California", een nummer van Albert King uit 1961. 

"Red House" vertelt over een bluesrambler die thuis komt en merkt dat zijn sleutel niet meer op de deur past: zijn geliefde heeft haar biezen gepakt. Maar Jimi Hendrix maalt er niet om; hij heeft immers nog altijd zijn gitaar, een statement dat hij onmiddellijk kracht bij zet met een indrukwekkende gitaarsolo. Uiteindelijk besluit hij dat, als zijn geliefde hem niet meer lief heeft, haar zus hem wel zal willen.

Over de inhoud van het nummer circuleren heel wat geruchten; sommigen stellen dat een vriendin van Hendrix in een rood geverfd huis woonde. Het nummer zou ook verwijzen naar een Hopi-legende die vertelt over een mysterieuze "rode stad" met centraal een religieus huis gebouwd in vier verdiepingen. Ingewijden mogen telkens een verdiep opklimmen naarmate ze meer kennis verwerven. Op de hoogste etage leren ze communiceren met hun schepper.


Wait a minute something's wrong here, the key won't unlock this door
Wait a minute something's wrong, Lord have mercy this key won't unlock this door
(Something's goin' on here)
I have a bad, bad feeling, that my baby don't live here no more ...

Well I might as well go back over yonder, way back among the hills
(Yeah that's what I'm gonna do)
Lord I might as well go back over yonder, way back yonder across the hills
'Cause if my baby don't love me no more, I know her sister will
(Yeah, how's that?)

Red House - Jimi Hendrix

"Red House" werd onder meer gecoverd door John Lee Hooker, Prince herwerkte het nummer tot een gospelachtig "Purple House" en Albert King maakte de cirkel rond door op zijn laatste album, "Red House", een eigen versie uit te brengen. En ook de live-versie van Joe Satriani, Steve Vai en Eric Johnson is om van te duizelen.
Bb Bm B