Masters of War
Bob Dylan |
Bob Dylan begon met zingen tijdens zijn middelbare schooltijd, maar toen hij zich in 1961 ging vestigen in de New Yorkse wijk Greenwich Village, raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Dylan schreef doorgaans abstracte teksten met brede zeggingskracht.
Industriële oorlogsvoering
Het machtsvacuüm dat na de tweede wereldoorlog tussen de communistische en de kapitalistische wereld ontstond, uitte zich in een immense wapenwedloop. De wapenindustrie vaarde er wel bij, oorlogvoering groeide uit tot een zeer lucratieve economie. Dwight Eisenhower, de vierendertigste president van de Verenigde Staten, stelde in 1961 op zijn afscheidsspeech: "A vital element in keeping the peace is our military establishment. Our arms must be mighty, ready for instant action, so that no potential aggressor may be tempted to risk his own destruction." Het was deze speech die de 21-jarige Bob Dylan aanzette tot het schrijven van "Masters of War".
Masters of War
Als reactie tegen de uit de hand lopende wapenwedloop tussen Amerika en de USSR schreef Bob Dylan in de winter van 1962 in Londen het protestlied "Masters of War".Nottamun Town
Jean Ritchie |
De melodie van "Masters of War" is gebaseerd op het volkslied "Nottamun Town" dat werd uitgebracht door Jean Ritchie - Dylan baseerde zich in zijn vroegere periode wel vaker op de melodie van volksliedjes.
Jean Ritchie (1922 - 2015) was de jongste van veertien kinderen uit een familie van folkzangers, haar voorouders migreerden in 1768 vanuit Engeland, Ierland en Schotland naar het gebergte van de Appalachen in het oosten van Noord-Amerika. Ritchie bespeelde de dulcimer en verzamelde folksongs.
"Nottamun Town" was een traditional uit het familierepertoire, Jean Ritchie zong het in 1949 voor de microfoon van Alan Lomax en was de eerste die van het lied een opname maakte. De tekst bezingt de stad "Notttingham", door de jaren verbastert naar "Nottamun Town". Het lied verwijst mogelijks naar de start van de eerste Engelse burgeroorlog in 1642, toen Karel I van Engeland zijn vaandel in Nottingham plantte.
Toen de folksong werd herontdekt, was het lied enkel in Amerika gekend. Later bleek wel dat er ook versies gezongen zijn in Missouri, in New Jersey, in Virginia, en in Texas. Bovendien werd in Engeland een verwant lied ontdekt.
Toen Ritchie ontdekte dat Bob Dylan de melodie van het familie-erfstuk gebruikt had voor "Masters of War", schreef ze hem een brief voor rechtzetting. Er kwam echter geen antwoord, dus stuurde ze een tweede briefje via een advocaat. Pas na enige tijd kwam er een antwoord van Dylan met de melding dat hij het plagiaat zou compenseren buiten de rechtbank om. Hij stuurde vijfduizend dollar - geld dat Ritchie schonk aan liefdadigheid - en schrapte zijn naam als auteur. Maar nergens verscheen echter Ritchie's familienaam.Alternatieve versies
De Amerikaanse sessiemuzikant Leon Russell bewerkte in 1970 Dylan's "Masters of War" op de melodie van "The Star Sprangled Banner".
Eddie Vedder, leadzanger en gitarist van de Amerikaanse grunge-band Pearl Jam, bracht "Masters of War" voor het eerst in 1992 naar aanleiding voor de dertigste verjaardag van Dylan als artiest. De emoties die het nummer in Eddie Vedder naar boven brengen, spreken boekdelen. Je kan de video hier bekijken.
In 2000 gebruikte de Italiaans-Amerikaanse klassieke componist John Corigliano de poëtische teksten van Bob Dylan voor "Mr. Tambourine Man: Seven Poems of Bob Dylan", een song-circle waar "Masters of War" deel van uitmaakt.
Roland & Wannes |
In hetzelfde milleniumjaaar maakte de Antwerpse folkzanger Wannes van de Velde in duo met Roland Van Campenhout een prachtige tweetalige versie van het nummer onder de titel "Oorlogsgeleerden". Samen met "Kerstmis is Dien Dag Dat Ze Niet Schieten" is "Oorlogsgeleerden" één van de meest bekende protestsongs van Wannes.
- Signori della guerra - Luca Taddia
- Ni som tjänar på krig - Mikael Wiehe
- Krigshetsare - Lars Larholm
- Stapanii Razboiului - Alexandru Andries
- Masters of War - Vieux Farka Touré
Luca Taddia vertaalde "Masters of War" naar het Italiaans, Mikael Wiehe en Lars Larholm leverden een versie in het Zweeds en Alexandru Andries betrok de Roemenen in Dylans oorlogsprotest. En dan is er nog die wondermooie Mali-bluesversie van Vieux Farka Touré!
En in de aanloop van de G8-top in Noord-Ierland ondersteunde de Britse songwriter Ed Sheeran een campagne tegen wereldwijde armoede met een ingetogen cover van "Masters of War":