Muzikale voorstelling "The Blues had a baby named Rock 'n Roll", dinsdag 19 december 2023, 19u30, Zaal OBSG Kortijksesteenweg Gent

"The Blues had a baby named Rock 'n Roll": een muzikale voorstelling door Bart 'Nassara' Massaer en Bernd 'The Medicine Man' Haerynck, in woord, beeld en muziek

Dinsdag 19 december, 19u30 - Zaal OBSG - Kortrijksesteenweg 532 Gent

In een organisatie van de Culturele Kring Sint-Pieters-Buiten

Spreker: Bart Massaer
Percussie: Bernd Haerynck

Bijna dertig jaar geleden. Een jeugdvriend van me dimt het licht van zijn slaapkamer, steekt stiekem een sigaret aan en draait een LP uit de ongenaakbare muziekcollectie van zijn oudere broer. "Hooker and Heat". Een stompend monotoon gedreun trilt tot diep in het beenmerg. Een kippenvelmoment om nooit te vergeten. Toen drong het tot me door; de meest jankende gitaarmuziek weet binnen in me een steevast bijzondere snaar te raken. De blues zou me steeds blijven gezelschap houden. Tot heden.

Een boeiende presentatie

In het tweede deel “The Blues had a baby named Rock ‘n Roll” beschrijf ik de muziek tijdens de economische recessie van de jaren ‘30, het ontstaan van premature rock ‘n roll in de jaren ‘50 en de folk-revival in de jaren ‘60, steeds refererend naar de Afrikaanse wortels van de bluesmuziek.

De interactieve presentaties worden rijkelijk ge├»llustreerd met talrijke foto’s, originele geluidsfragmenten en heel wat muziekvideo’s.

Live muziek

Tijdens de presentaties brengen we enkele authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock’ n Roll, gebracht op een resonator-gitaar en op een akoestische gitaar. De live-muziek wordt ondersteund door percussionist Bernd ‘the Medicine Man’ Haerynck.

Over mezelf

Op jonge leeftijd verwierf ik een uitzonderlijke passie voor de bluesmuziek. Een zoektocht naar de oorsprong van hedendaagse rocknummers leidde me steevast naar de muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten eind jaren 1800 en uiteindelijk tot in het Afrikaanse continent waar de bluesmuziek haar ontstaan vindt.

In het professionele leven werk ik als Urgentiearts. In 2000 ondernam ik een missie met Artsen Zonder Grenzen naar Tsjaad, waar ik ook in contact kwam met de authentieke Afrikaanse muziek. Later volgde ik Afrikaanse percussie op de Basboot in Gent.

Ik lees en verwerk heel wat literatuur rond het bluesthema en maakte de blog en de podcast "Into the Soul of the Blues".

Als muzikant ben ik voornamelijk autodidact. Ik leerde mezelf de technieken van gitaarmuziek en met de hulp van een professionele vocal coach kan ik mijn zangtechnieken steeds verfijnen. Solo speel ik als "Nassara", ik ben ook leadzanger en gitarist van de bluesgroep “The Goose Thing”.