Interesse in een muzikale lezing?


Into the Soul of the Blues

Een boeiende voordracht door Nassara, aka Bart Massaer


Bijna dertig jaar geleden. Een jeugdvriend van me dimt het licht van zijn slaapkamer, steekt stiekem een sigaret aan en draait een LP uit de ongenaakbare muziekcollectie van zijn oudere broer. "Hooker and Heat". Een stompend monotoon gedreun trilt tot diep in het beenmerg. Een kippenvelmoment om nooit te vergeten. Toen drong het tot me door; de meest jankende gitaarmuziek weet binnen in me een steevast bijzondere snaar te raken. De blues zou me steeds blijven gezelschap houden. Tot heden.

Een boeiende presentatie

Met  “Into The Soul of The Blues” breng ik het boeiende verhaal van de Blues. In woord en muziek.

In een eerste deel "Into the Soul of the Blues" vertel ik over het ontstaan van de blues in Afrika, de periode van de slavernij en de zang van de field hollers op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Ik beschrijf het leven van de muzikanten die zwierven door de delta van de Mississippi  en vertel over de gouden jaren ‘20 met de opkomst van de Classic Female Blues.

In een tweede deel "The Blues had a baby named "Rock 'n Roll" beschrijf ik de muziek tijdens de economische recessie van de jaren ‘30, het ontstaan van premature Rock ‘n Roll in de jaren ‘50 en de folk-revival in de jaren ‘60, steeds refererend naar de Afrikaanse wortels van de bluesmuziek.

De interactieve presentatie wordt rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s, originele geluidsfragmenten en heel wat muziekvideo’s.


Live muziek

Tijdens de presentatie breng ik enkele authentieke nummers uit de deltablues en de vroege Rock’ n Roll, gebracht op een resonator-gitaar en op een akoestische gitaar. De live-muziek wordt ondersteund door percussionist Bernd Haerynck.

Over mezelf

Op jonge leeftijd verwierf ik een uitzonderlijke passie voor de bluesmuziek. Een zoektocht naar de oorsprong van onze hedendaagse rocknummers leidde me steevast naar het zuiden van de Verenigde Staten eind jaren 1800 en uiteindelijk tot in het Afrikaanse continent waar de bluesmuziek haar ontstaan vindt.
In het professionele leven werk ik als Urgentiearts. In 2000 ondernam ik een missie met Artsen Zonder Grenzen naar Tsjaad, waar ik ook in contact kwam met de authentieke Afrikaanse muziek.

Ik lees verwerk heel wat literatuur rond het thema en maakte de blog en de podcast "Into the Soul of the Blues".

Als muzikant ben ik voornamelijk autodidact. Ik leerde mezelf de technieken van gitaarmuziek en met de hulp van een professionele vocal coach kan ik mijn zangtechnieken steeds verfijnen. Solo speel ik als "Nassara", ik ben ook leadzanger en gitarist van de bluesgroep “The Goose Thing”.

Nassara & the Medicine Man

Technische fiche

Gegevens
Bart Massaer
Adres: Leeuwerikstraat 21 - 9000 Gent
GSM: 0497 305 478
Podcast "Into the Soul of the Blues": https://anchor.fm/bart-massaer

Tijdsduur
Een voordracht neemt ongeveer 120 minuten in beslag. Voor het opstellen en soundchecken van het materiaal voorzie ik 45 minuten.

Verplaatsingskosten
Verplaatsingskosten worden gerekend aan 0,3 Euro per kilometer

Technische fiche voor voordracht
  • Projectiescherm qua grootte aangepast aan publiek
  • Beamer van goede kwaliteit
  • Geluidsinstallatie
  • HDMI-aansluiting naar laptop
  • Microfoon
  • Laptop voor presentatie, geluid via hdmi naar PA of naar zangversterker
  • Stabiele internet-connectie wenselijk
Bij heel grote groepen is versterking voor de live-muziek noodzakelijk, cfr afzonderlijke afspraken.

Ik kan in principe alle technische materiaal zelf voorzien. Indien een scherm en eventueel een projector, microfoon en geluidsinstallatie voorhanden zijn, dan maak ik daar graag gebruik van. Wel heb ik voor de presentatie nood aan een stabiele internet connectie.

De opstelling en soundcheck van mijn materiaal nemen ongeveer 45 minuten in beslag.

Alvast heel erg bedankt voor de interesse!

Bart

Dit document kan je ook downloaden als pdf-bestand.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Blues doorheen de geschiedenis - The Roaring Twenties

Worksongs

The Lady Sings the Blues